Daniel Östersjö

Omslag till Alla sover/Lilla snälla döden Bananflygeln, Klaverens hus Daniel Östersjö vid flygeln Daniel Östersjö och Elsie Johansson

Fönsterspringan
Den 15 maj 2020 släppte Daniel Östersjös sitt uppmärksammade album Fönsterspringan - Daniel Östersjö sjunger Elsie Johansson. Albumet är baserat på författaren och diktaren Elsie Johanssons dikter, de flesta skrivna under en problemfylld tid i hennes liv på 1970- och 1980-talen. Men Daniel Östersjös femton tonsättningar rymmer även tre helt nya texter, som är tidigare opublicerade och skrivna speciellt för albumet. Elsie Johansson medverkar själv i ett par spår där hon läser alla dikterna.

Elsie Johansson, som fyllde 90 år 2021, är en av vår tids mest lästa och älskade författare och diktare i Sverige. I april 2020 intervjuades hon via länk från sin coronapåtvingade karantän i Uppland av Malou von Sivers i programmet Malou efter tio i TV4, som blev först ut med nyheten om det nya albumet. Den 14 maj 2020 medverkade Elsie Johansson och Daniel Östersjö i Radio Uppland, där de tillsammans berättade om projektet.
-– Det här samarbetet med Daniel har varit underbart, kommenterar Elsie Johansson.

I radioprogrammet sjöng Daniel Östersjö två sånger från albumet, bland annat öppningsspåret Ensamhetens torg, som tillsammans med titelspåret Fönsterspringan och Mariamor utgör de tre nya dikter som har skrivits speciellt för albumet.
Ensamhetens torg uttrycker den hisnande känslan att glänta på fönsterspringan och ge sig ut i världen, förklarar Daniel. Texten speglar den positiva livsgnista som präglar Elsie Johanssons ålderdom och bildar en ram, eller ingång, till hela albumets berättelse.

Daniel Östersjö upptäckte Elsie Johanssons dikter när hans fru började läsa hennes romaner för några år sedan.
– Texterna drabbade mig väldigt hårt och jag kände direkt att det här kan bli riktigt bra musik, berättar han.

De senaste åren har sångaren, låtskrivaren och musikern Daniel Östersjö spelat med namnkunniga artister som Tomas Andersson Wij, Eva Hillered, Peter Asplund och sångerskan Elin Lyth, som även medverkar i ett par spår på det nu aktuella albumet. Tillsammans med bl.a Stefan Sundström, Miss Li, Tore Berger från Blå Tåget, Tom Waits-musikern Michael Blair och skådespelerskan Thérèse Brunnander medverkade han förra året dessutom på den internationellt uppmärksammade inspelningen Putin Will Teach You How To Love The Motherland.

Så här säger Daniel om sitt arbete med Elsie Johanssons dikter:
– Jag började i orden och deras naturliga melodier. Jag kunde lägga örat till boken och höra musiken komma.
Tidigare har Daniel Östersjö tonsatt bland andra Stig Dagerman, Gunnar Ekelöf, Ylva Eggehorn, Tomas Tranströmer, Joe Hill och Apollinaire. Sedan ett par år tillbaka samarbetar han med poeten Bengt Söderhäll i projektet Le Lac Long 814, som de senaste åren har turnerat både på hemmaplan i Sverige och runt om i Europa.

Elsie Johansson är en lika mångkunnig som hyllad och flerfaldigt prisbelönt författare som skriver i flera olika genrer. Hon föddes 1931 i ett arbetarhem i Vendels socken i Uppland. Elsie fick möjlighet att gå i realskola i Uppsala, men några fortsatta studier blev det inte. Direkt efter realexamen tog hon anställning på Postverket och blev postexpeditör. Kort därpå gifte hon sig och bildade egen familj. Författardrömmen, som hon burit på sedan barndomen, fick läggas på is. Hon debuterade 1979, vid nära 50 års ålder, och det stora genombrottet kom med trilogin Berättelsen om Nancy, som inleddes med romanen Glasfåglarna 1996 och följdes av Mosippan och Nancy. Debuten 1979 skedde med diktsamlingen Brorsan hade en vevgrammofon, så på sätt och vis är det en cirkel som sluts när hennes dikter nu ges ut på Spotify och CD.

I den 32-sidiga booklet som medföljer albumet medverkar Göran Greider, Lena Johannesson och Elsie Johansson. Göran Greider skriver bland annat att så här om Daniel Östersjös musikaliska tolkningar av dikterna: "En ny, existentiell nakenhet ekar fram kring ett pianos spröda men klara klang. Den har givetvis alltid funnits där, men nu steg den fram mycket tydligare, renodlat."

Fönsterspringan – Daniel Östersjö sjunger Elsie Johansson ges ut av det oberoende skivbolaget COMEDIA och är producerat med stöd av Kjell och Märta Beijers stiftelse samt Längmanska kulturfonden.