Daniel Östersjö

Landet har lossnat

Anna på löneavdelningen ringde en dag och sa att de hade missat att sjukanmäla mig till Alecta och att de skulle göra det i efterhand. Några månader senare fick jag ett brev från dem där det stod att jag skulle få en stor summa pengar utbetalt om en vecka. Jag bävade - det här var pengar som jag inte hade räknat med, nu blir nästa skiva allvar.

Inför en spelning på ett bibliotek hade jag gjort en tonsättning av Tomas Tranströmers Krön och jag spelade upp den för poeten och han gillade vad han hörde, och jag fick tillåtelse att ha den med på skivan.

Jag började prata med Johan, Emil och Fredrik om vilka sånger som skulle vara med och vi sågs ett par gånger hemma i vardagsrummet och pratade, åt god mat, spelade. Under sommaren 2010 spelade vi låtarna på några konserter på Gotland. Materialet kändes starkare och säkrare än vanligt och vi lutar oss mer mot jazzen än tidigare. Så jag tog kontakt med Peter Asplund och hörde om han ville gästa. Det ville han. Jag var överväldigad.

När vi sedan fortsatte med repetitioner och provinspelningar i Fredriks studio under hösten fick Johan idén att ha ett riktigt souligt blås på En sällsam melodi. Peter Asplund får här sällskap med Patrik Ajaxén i Johans fina arrangemang.

Tomas Andersson Wij har en alldeles särskild plats i mitt hjärta: vi skrev låtar ihop som barn, nu bad jag honom sjunga på Säg det igen och han gör det med en skörhet som passar sången och hans röst.

En sång om oss växer tack vare Hanna Cronhjorts tvärflöjt. Det var skönt att sitta på en stol bredvid och gestikulera fraseringar och diskutera flöjtmässiga förändringar i stämman som jag hade förberett, men som fick ett eget liv den där kvällen.

Inspelningarna nere i den djupa källarlokalen på Kungsholmen skedde under de omständigheter som min kroniska huvudvärk tillät. Vi hade många kortare sessioner, sköna pauser på espressohaken runtom i kvarteret. Vi spelade in grunderna live med hjälp av flyttbara moduler som Fredrik hade byggt upp temporärt. Nya tyska mikrofoner gjorde stor del av jobbet också!

Det gjorde mixarbetet lätt, vi satt i cigarrstudion ute i Hökarängen och lyssnade och förfinade materialet. Ljudbilden är tydlig med sång och gitarr långt fram för att framhäva sångernas poetiska kvaliteter.

Foto och grafisk formgivning har jag gjort tillsammans med Anneli Åhlén, som har en fin blick för visuella uttryck. Omslagsfotot är från Smöjen på Gotland, cirkeln är sluten. Landet har lossnat.

Daniel Östersjö, Solna, april 2011.

Säg det igen
Säg det, säg det igen, säg att du älskar mig igen.

Jag sjunger mina sånger och känner hur allting rasar,
hur kylan tränger in, hur allting som vi drömde om
känns borta och förbi.
Så sätter du dig här intill
och viskar vid min kind. Då vet jag
då vet jag igen, då vet jag att du älskar mig.

Det händer så lätt att jag grips av en tomhet som förblindar mig.
Och ljuset är så starkt. Men vi ger oss ut ändå,
vi andas och vi går.
Och när vi kommer hem igen,
så är din famn så varm. Då vet jag,
då vet jag igen, då vet jag att du älskar mig.

Tillbaka till danielostersjo.se